Bekkenbodem
De bekkenbodem. Wat is dit nu precies, waar zit het en belangrijker nog hoe kan ik hem aanspannen en ontspannen?
De bekkenbodem krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Dit is goed, want de bekkenbodem kan bij verschillende klachten een rol spelen. Zo speelt de bekkenbodem een belangrijke rol in lage rugklachten, bekkenpijn, buikpijn, last in je bil en bij pijn bij je stuitje, in je schaamstreek of in je lies.
Ook urineverlies kan het gevolg zijn van het te weinig, maar ook van het te veel aanspannen van je bekkenbodem. Urineverlies tijdens je workout betekent niet gelijk dat je te hard traint, maar wel dat je je bekkenbodem niet goed genoeg aan- of ontspant voor de belasting die je erop zet.
Je bekkenbodem bestaat uit verschillende spieren, welke als een soort hangmat onder in je bekken hangen. Het voordeel is dat de bekkenbodem, net als alle andere spieren, te trainen is. Je kunt hem echter pas trainen wanneer je bewust bent van je bekkenbodem.
Hoe goed kun jij je bekkenbodem voelen? Iets wat je niet kan vinden/voelen, kun je ook niet trainen. Vaak helpt het om wat plaatjes van je bekkenbodem op te zoeken, zodat je hem voor jezelf kan inbeelden. Het is namelijk geen spier die je kan zien aanspannen, zoals bijvoorbeeld je biceps.
Lukt het met het inbeelden nog niet goed om je bekkenbodem te voelen, probeer het dan eens in verschillende houdingen. Zijlig is vaak ook een fijne houding om het in te proberen, of liggend op je buik. Of probeer de oefening eens terwijl je druk geeft met je hand(en) tegen je billen of perineum (stukje tussen je vagina en anus). Voel met je hand(en) wat er gebeurt tijdens de in- en uitademing.
Zodra je je bekkenbodem kan voelen, kun je hem trainen in het beter aanspannen of in het beter ontspannen. Juist dat ontspannen wordt in onze drukke, vooral zittende maatschappij met veel ingehouden buiken, eigenlijk vaak de grootste uitdaging. Daarnaast is het ook belangrijk dat je tijdens het aanspannen van je bekkenbodem niet je billen aanspant! Je moet je bekkenbodem kunnen aanspannen zonder compensaties te gebruiken.
Denk je last te hebben van bekkenbodemproblemen. Blijf er dan vooral niet mee lopen. Vroegtijdig bekkenbodemproblemen behandelen kan problemen (zoals verzakkingsklachten) op latere leeftijd voorkomen.