Voorkeurshouding
Je hebt net een nieuw gezinslid erbij gekregen, het mooiste geschenk wat je maar kan krijgen, je eigen kindje. Al een paar weken of maanden mag je genieten van de kleine, maar dan zeggen ze ineens bij het consultatiebureau dat jouw kindje een voorkeurshouding heeft en zijn hoofdjenu afgeplatis. En natuurlijk komen dan allerlei vragen naar boven.
Een voorkeurshouding wil zeggen dat jouwkindje voornamelijk of alleen maar naar een kant kijkt (1). Het hoofdje van een baby groeit erg veel in heteerstelevensjaar en is nog erg vervormbaar (1-3). Zodra het kindje veel op een kant ligt kan deze door deze eenzijdige druk afplatten (2).
Er zijn twee soorten afplattingen: een symmetrische afplatting, hierbij ligt het kindje teveel op zijn rug en krijgt een afplatting aan de achterzijde van zijn/haar hoofdje; ook kan het hoofdje asymmetrisch afplatten, dan kijkt het kindje voornamelijk of enkel naar een kant waardoor de zijkant, net achter het oortje, afplat (1).
Een licht afgeplat hoofdje is goed te behandelen bij de kinderfysiotherapeut, omdat het hoofdje nog zo vervormbaar is in het eerste levensjaar (1). Wel moet het op tijd worden opgemerkt. Vaak wordt het opgemerkt door het consultatiebureau,maar je kunt het ook zelf herkennen. Het kan zijn dat na zeven weken al een afplatting wordt herkent en dat jouwkindje wordt doorverwezen naar de kinderfysiotherapeut (1). De kans is dan heel groot dat het hoofdje dan weer zijn normale vorm terugkrijgt (1).
Zodra dit niet het geval is kan er,zodra het kindje zes maanden oud is,een helmpje worden aangemeten door de orthopeed (4). Dit helmpje moet dan 23 uur per dag worden gedragen. Deze ondersteunt dat de groei van het hoofdje, waardoor alsnog het hoofdje zijn normale vorm terug krijgt (4). Het helmpje wordt door de tijd heen aangepast zodat het de groei van het hoofdje blijft corrigeren naar een normale vorm (4). Meestal moet het helmpje zo’n zes maanden worden gedragen, maar dit kan ook eerder worden gestopt als de optimale vorm van het hoofdje is behaald (4).
Denk je dat jouw kleine een afgeplat hoofdje heeft of heb je dit van het consultatiebureau te horen gekregen, maak dan gerust een afspraak bij onze kinderfysiotherapeut. Zij zal er samen met je naar gaan kijken, er alles over uitleggen en oefeningen en tips meegeven om de afplatting te verminderen.
Bronnen
- van Vlimmeren L, Helders P, van der Graaf Y, Boere-Boonekamp M, L'Hoir M, Engelbert R. Zuigelingenasymmetrie; voorkeurshouding en deformatieve plagiocefalie. Jgz Tijdschrift Voor Jeugdgezondheidszorg. 2009;41(2):23.
- Majnemer A, Barr RG. Influence of supine sleep positioning on early motor milestone acquisition. Developmental medicine and child neurology. 2005;47(6):370-6.
- St John D, Mulliken JB, Kaban LB, Padwa BL. Anthropometric analysis of mandibular asymmetry in infants with deformational posterior plagiocephaly. J Oral Maxillofac Surg. 2002;60(8):873-7.
- van Wijk RM, van Vlimmeren LA, Groothuis-Oudshoorn CG, Van der Ploeg CP, Ijzerman MJ, Boere-Boonekamp MM. Helmet therapy in infants with positional skull deformation: randomised controlled trial. Bmj. 2014;348:g2741.