Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap

Ben je zwanger, pas bevallen of heb je nog steeds klachten vanaf je zwangerschap? Heb je pijn in je rug, je bekken, of je SI- gewrichten? Of zit de pijn rondom je schaambot, je stuitje of in je bil? Dan heb je last van bekkenpijn, welke kan ontstaan gedurende de zwangerschap, tijdens de bevalling en/of voortduren in de periode na de bevalling.

Wanneer een vrouw zwanger is, maakt het lichaam hormonen aan die zorgen voor ontspanning van de ligamenten (sterk lichaamsweefsel wat de gewrichten bij elkaar houdt). De gewrichten worden zo wat losser en flexibeler, zodat de baby makkelijker door het bekken kan tijdens de geboorte.

Deze vergrote bewegelijkheid in de bekken in combinatie met een voor dat moment ‘verkeerde’ aanspanning van bepaalde spieren kan kramp, spanning en pijn veroorzaken. Ook kunnen gewoontehoudingen die normaal geen last geven nu leiden tot verkramping of overbelasting van bepaalde spiergroepen.

De pijn ontstaat meestal na een bepaalde periode van iets doen: bijvoorbeeld na 20 minuten zitten, na 10 minuten staan of na een uur liggen. Maar ook van houding veranderen, zoals het omdraaien in bed, het opstaan en gaan zitten, het in en uit de auto stappen, naar voren reiken en tillen zijn bewegingen welke klachten kunnen geven.

Zodra de pijn je hindert in je dagelijkse activiteiten is het raadzaam om eens langs te gaan bij een gespecialiceerde fysiotherapeut. Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap is namelijk goed te behandelen. Een paar behandelingen zijn meestal voldoende om de pijn sterk te verminderen en je dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier te kunnen uitvoeren.

Onze fysiotherapeut Renate heeft de bijscholing bekkenpijn tijdens en na de bevalling gevolgd. Ze past in haar behandelingen de technieken van de Rost Therapy toe. Rost Therapy is een zeer effectieve (en wetenschappelijk goed onderzochte) behandelmethode voor de behandeling van bekkenpijn. Benieuwd wat Renate voor jouw bekkenklachten kan betekenen, bel of app dan naar 06 81988713 of stuur een mail naar afspraken@vitanafysiotherapie.nl.