Vitana Fysiotherapie Tilburg: Diastase

Wat is het en hoe kunnen wij je erbij helpen?

Bij een diastase wijken de rechte buikspieren uit elkaar. Tijdens de zwangerschap is dit bijvoorbeeld om ruimte te maken voor de groei van de baby in de baarmoeder. Een diastase kan echter ook voorkomen bij mannen of vrouwen die nooit zwanger zijn geweest. Bepaalde ziektes (bijv. COPD), sommige medicijnen, overgewicht en sporten met veel buikdruk kunnen de kans op een diastase vergroten.

Tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent of onlangs bent bevallen, heb je misschien al eens iets gehoord van een diastase. Vanaf de 35ste week heeft namelijk iedere zwanger een diastase in meer of mindere mate. Dit is helemaal niet erg en juist nodig voor de groei van de baby.

Als gevolg van de extra ruimte die nodig is, is er een verbreding van het bindweefsel tussen je rechte buikspieren ontstaan. Wanneer er op dit bindweefsel teveel druk komt te staan, bijv. bij het recht overeind komen zitten in bed, dan kan dit leiden tot een tuut (een richel, uitstulping of rand) op je buik. Dit noemen we doming. Tijdens de Floor Zwangerschaps- en Hersteltrainingen is doming een teken dat de oefening misschien net te zwaar is, dat iemand zijn adem vast zet of dat ze de oefening niet helemaal optimaal uitvoeren. Tijdens de zwangerschap adviseren we om door het goed reguleren van de buikdruk geen onnodige druk te zetten op de diastase. Op deze manier geef je het weefsel de kans om na de bevalling weer goed te kunnen herstellen.

Na de zwangerschap

Bij een groot deel van de vrouwen herstelt deze diastase zich gedurende de eerste zes maanden na de bevalling vanzelf. Maar bij een deel ook niet. Het bindweefsel blijft bij deze vrouwen wat zwakker en de afstand tussen de rechte buikspieren blijft meestal ook wat groter. Een diastase kan leiden tot rugpijn, moeite met kracht zetten of sporten, pijn in de liezen en andere ongemakken.

Twijfel je of je een diastase hebt? Na je bevalling kun je altijd aan de verloskundige vragen of ze dit willen controleren. Je kunt ook een afspraak maken bij een gespecialiseerde fysiotherapeut of het bij jezelf controleren. Op de site dit is Floor leggen ze uit hoe je dit kunt doen https://www.ditisfloor.nl/diastase.

Behandeling

Een diastase kan fysiotherapeutisch worden behandeld. Let hierbij op dat het herstel van een diastase tijd kost, aangezien het bindweefsel zichzelf langzaam hersteld en dus de tijd nodig heeft om te herstellen. Door de juiste oefeningen te doen kan je al wel snel verbetering ervaren in je alledaagse activiteiten.

Bij Vitana Fysiotherapie Tilburg hebben we ons gespecialiseerd in het helpen herstellen van een diastase. Tijdens de behandeling richten we ons op het goed reguleren van de druk op je buik, het optimaal gebruik maken van al je buikspieren en het verminderen van de klachten.

Tijdens de eerste behandeling zal onze gespecialiseerde diastase fysiotherapeut beginnen met een evaluatie van onder andere de omvang van de diastase en de sterkte van het bindweefsel tussen de buikspieren. Vervolgens zal ze een individueel behandelplan opstellen dat specifiek is afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Wij vinden het belangrijk om ons tijdens de behandeling niet alleen te focussen op het verminderen van de symptomen, maar om ook de onderliggende oorzaak aan te pakken. Op deze manier voorkomen we dat het probleem later weer terugkomt. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we je helpen bij het terugwinnen van het vertrouwen in je eigen lichaam na de bevalling.

Afspraak maken

Wil jij hulp bij het herstellen van je diastase, advies tijdens je zwangerschap of heb je andere vragen, neem dan contact met ons op. Dit kan door te bellen of appen naar 06 81988713, te mailen naar afspraken@vitanafysiotherapie.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.