Duizeligheid

Duizeligheidsklachten zijn vervelend en kunnen je flink beperken in je dagelijkse leven. Sommige mensen voelen zich er onzeker door, kunnen zich minder goed concentreren, hebben hoofdpijn of nekklachten, ze voelen zich licht in het hoofd of draaierig en kunnen minder goed functioneren. Mensen voelen zich vaak onbegrepen en horen regelmatig dat ze ‘ermee moeten leren leven’. Echter is er voor veel duizeligheidproblematieken een passende therapie.

Er kunnen veel organen betrokken zijn bij het ontstaan of blijven bestaan van duizeligheid. Aandoeningen aan de ogen, oren, hersenen of nek kunnen allemaal ten grondslag liggen aan je duizeligheid. Dit maakt de diagnostiek soms een lastige taak.

Bij enkele vormen van duizeligheid kan fysiotherapie zeer goed helpen. De meest bekende vormen van duizeligheid waar de fysiotherapeut mee kan helpen zijn:

  • BPPD (Benigne Paroxismale Positie duizeligheid): Dit wordt ook wel draaiduizeligheid genoemd. De duizeligheid ontstaat bij het bewegen van het hoofd, bijvoorbeeld bij het omdraaien in bed, overeind komen zitten, naar boven kijken, vooroverbukken of achterom kijken. Draaiduizeligheid komt door een stoornis in het evenwichtsorgaan. Door middel van diverse testen kan vastgesteld worden of uw duizeligheid daadwerkelijk komt door BPPD. Vervolgens kan met een speciale manoeuvre de duizeligheid binnen enkele behandelingen verholpen worden. Tijdens de manoeuvre kan de duizeligheid worden opgewekt, het is daarom niet verstandig om direct na de behandeling zelfstandig naar huis te rijden. Je kunt na de behandeling even in de wachtkamer bijkomen of iemand meenemen die je naar huis brengt.
  • Cervicogene duizeligheid: Dit is duizeligheid waarbij de nek betrokken is bij het ontstaan of onderhouden van de klachten. Je voelt zich dan licht in je hoofd en onstabiel. Je kunt ook pijn in je nek hebben, misselijk zijn en wazig zien. Bij cervicogene duizeligheid geven de spieren en gewrichten in de nek andere informatie door aan de hersenen dan de ogen en het evenwichtsorgaan doen. De duizeligheid kan een paar minuten duren, maar soms ook uren aanhouden. Doormiddel van diverse testen kunnen we vaststellen of er sprake is van een bewegingsbeperking of verhoogde spierspanning in je nek. Als deze testen uitwijzen dat er sprake is van een van deze factoren kan er een behandelplan worden opgesteld.
  • Neuritis vestibularis: Bij neuritis vestibularis is er een ontsteking van het binnenoor waardoor een evenwichtsorgaan kan uitvallen. Er kan dan acuut een hevige draaiduizeligheid optreden die langzaam in de loop van enkele dagen tot weken weer afneemt. In het begin gaat de draaiduizeligheid vaak gepaard met misselijkheid en braken. Als na de eerste paar dagen de duizeligheid langzaam minder wordt kan er gestart worden met oefeningen. Met deze oefeningen wordt het lichaam getraind om de uitval te compenseren, waardoor de klachten sneller verdwijnen.
  • Hyperventilatie: Duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door een te snelle ademhaling. Van deze snelle ademhaling hoeft jezelf niet altijd bewust te zijn. Vaak ziet men bij mensen met chronische pijn een chronisch versnelde ademhaling, waaraan het lichaam zich heeft proberen aan te passen. De duizeligheid kan dan verholpen worden door ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken.

Je kunt zonder verwijzing van je (huis)arts een afspraak maken bij Vitana Fysiotherapie Tilburg Reeshof om je duizeligheid te laten behandelen. Maak direct een afspraak door te bellen naar 06 81 988 713, stuur een mail naar afspraken@vitanafysiotherapie.nl of vul je gegevens in op het online formulier, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen je graag!